Když v pouhých sedmadvaceti letech ovdověla Madame Clicquot a do klína jí spadlo vinařství jejího muže, málokdo by si tehdy vsadil, že se z rodinné firmy jednou stane velikán světa šampaňského. Její odvaha zkoušet nové techniky a postupy se staly součástí DNA francouzského šampaňského domu. Jeho zatím poslední novinkou se stalo exkluzivní šampaňské s názvem Extra Brut Extra Old.

V Praze novinku představila expertka Veuve Clicquot Delphine Coustheur. "Chtěli jsme zákazníkům předvést náš um v práci s rezervními víny a přinést jim ten správný mix mládí a zralosti," vysvětlila během své pražské návštěvy v nově otevřeném podniku Bubbles & Oysters Bistro v Pařížské ulici. IMG 7537

Šampaňské ukryté v lahvích s černou etiketou je namícháno pouze z rezervních vín. Ty nejmladší pochází z roku 2010, ty nejstarší pak až z roku 1988. Za neobvyklou jemnost a sametovost nového šampaňského může podle  Coustheurové dlouhé zrání. "Vybraná vína nejprve zrála tři roky na kalech v tancích a další tři roky po nalahvování," dodala.

Rezervní vína tvoří základ bohatství každého vinařství a v případě Veuve Clicquot se používají i pro namíchání nejslavnějšího produktu značky – šampaňského Yellow Label s typickou žlutou etiketou.

Novinka Extra Brut Extra Old je dostupná v omezeném množství ve vybraných vinotékách a restauracích. Jeho cena začíná na dvou tisících korun za láhev.

IMG 7873