1. Sál na vrcholu

Na nejvyšším bodě pozemku v kalifornském Cupertinu stojí Sál Steva Jobse. Šest metrů vysoký prosklený válec o průměru padesát metrů pojme tisíc lidí. Sloužit bude mimo jiné k představování nových produktů značky.

2. Pohyblivý obr

Kantýna se třemi tisíci místy se může proměnit ve venkovní posezení díky obřím skleněným posuvným dveřím, které sahají do výšky čtyř pater. Jsou veliké asi jako vrata od leteckého hangáru. Každé křídlo váží bezmála dvě tuny a pohání ho nehlučný posuvný systém ukrytý v zemi.

3. Fitness & wellness

Zaměstnanci Applu budou mít k dispozici odpočinkové centrum o rozloze devíti tisíc metrů čtverečních. Kromě vybaveného fitka a jógového sálu pro ně bude připraveno firemní zdravotní středisko i zubařská ordinace.

4. Čistá energie

Budovu o rozloze 260 tisíc metrů čtverečních bude pohánět energie z obnovitelných zdrojů. Až 75 procent denní spotřeby elektřiny vyrobí střešní solární panely s výkonem 17 megawattů. To se vyrovná jedné větší fotovoltaické elektrárně v Česku.

5. Plíce budovy

Přáním Steva Jobse bylo postavit budovu, která je co nejméně závislá na klimatizaci. Na projektování ventilačního systému se podíleli i experti na proudění vzduchu ve vozech formule 1. Čerstvý vzduch do budovy ženou průduchy vybavené senzory a ukryté v podhledu budovy. Na dalších místech pak komíny odvádí horký vzduch ven. Stropy a podlahy kanceláří jsou protkány sítí vodních trubek, jež mají pomoct udržet teplotu mezi 20 a 25 stupni.

6. Parkoviště

Stavba nového sídla vyjde společnost na pět miliard dolarů. Jednou z největších položek bobtnajícího rozpočtu byla parkovací místa. Původně mělo vzniknout šest tisíc podzemních, výrazně dražších parkovacích stání a tři tisíce nadzemních. Apple se nakonec rozhodl v rámci úspor poměr prohodit. O dopravu dalších zaměstnanců se postarají autobusy.

7. Tlumiče otřesů

Kalifornie je místem častých zemětřesení a podle vědců ji v příštích třiceti letech čeká minimálně jeden osmistupňový otřes půdy. Budova, jejíž fasáda je z kamene opracovaného tak, aby připomínal oblíbený Jobsův hotel v Yosemitském národním parku, je proto vybavena systémem, díky němuž se může vychýlit o 1,4 metru, aniž by byl omezen její provoz.

8. Zelený střed

Původní inspirací pro novou budovu byl anglický park. Kruhový prostor tak vyplňují dle Jobsova přání stromy a zeleň typické pro kalifornské podnebí. Postupně by se v něm mělo vysadit až devět tisíc stromů schopných přežít vysoké teploty i dlouhá sucha.