Zašli jsme do nejlepších barů v Česku a na Slovensku a zjistili jsme, čím hasí žízeň hostů v letošních horkých měsících. Letní signature drinky barových jedniček si můžete jednoduše připravit i doma podle receptů, které vám přinášíme společně s tipy na osvěžující koktejly.

BAR COBRA 

V baru Cobra se v létě můžete schladit drinkem Summer Kick. V holešovickém podniku chtěli už nějakou dobu do nabídky zařadit hořko-sladký nápoj, který by byl zemitější, ale zároveň velmi osvěžující. Jako inspirace pro Summer Kick posloužila posedlost jednoho z mladších barmanů nápojem Yerba Maté a všeobecná láska celého týmu k Ginu a Campari. Vznikl tak velmi energický koktejl, který v baru Cobra patří k nejprodávanějším a počet objednávek láme desítky každý večer.

SUMMER KICK

Ingredience:
0.03 cl Saffron Gin
0.02 cl Campari
0.04 cl Yerba Maté, nejlépe chlazený a čerstvý
0.03 cl Rakytníkový mošt
0.02 cl citronová šťáva
0.01 cl simple syrup (cukrový sirup)

Postup:
Všechny ingredience smíchejte v shakeru, servírujte do vychlazené whiskey skleničky na led. Nakonec ozdobte lístkem čerstvého rozmarýnu, kterým zároveň jemně otřete okraj sklenky, aby se provoněla.

SAS 5943 cobra earo final

MODRÁ MYŠ

Letos můžete v Modré myši, nejstarším ostravském american baru, symbolicky oslavovat. "Koktejl Queens Elizabet vznikl velmi spontánně a to při zapíjení narození dcery našeho dobrého zákazníka. Jako sudičky jsme připravili koktejl postavený na ginu a velmi rychle se tento drink stal králem našeho letního menu," prozradil o zrodu nápoje head barman Radim Hamrosi. I přesto, že se Queens Elizabet v letní nabídce objevil náhodou, jeho svěží chuť tvořena kombinací ginu s ostružinovým likérem, limetkou a zázvorovým pivem jej určitě na čele objednávek udrží ještě dlouho.

QUEENS ELIZABET

Ingredience:
5 cl Gin
2 cl Creme de Mure
1 cl vanilkový sirup
2 cl čerstvá limetová šťáva
zázvorové pivo/ limonáda
šťovík a ostružina na ozdobu

Postup:
Všechny ingredience s centilitry nadávkujte do šejkru, přidejte led a důkladně prošejkrujte po dobu minimálně 10 vteřin, dokud se šejkr neorosí. Pak přelijte na čerstvý led do longové sklenice a na závěr dolijte zázvorovým pivem nebo limonádou. Drink poté ozdobte šťovíkem a ostružinou.

modra mys bar

GROOVE BAR

Letní signature drink pražského Groove baru na sebe poutá pozornost zajímavými přísadami a nenáročnou přípravou. I když jsou hlavní ingredience běžně dostupné, měly by být vždy kvalitní, aby měl koktejl správně lehkou a vyváženou chuť. Svěží chuť bezového sirupu a citrónové šťávy se v kombinaci s povzbuzujícím zeleným čajem a ginem osvědčila a koktejl Greenteani je tak v nabídce už od otevření baru v roce 2010. Podle místních barmanů vám bude chutnat dobře ze smaltového hrnečku nebo vinné sklenice, a můžete si jej tak vychutnat kdekoliv. 

GREENTEANI

Ingredience:
40 ml klasického ginu
15 ml domácího bezového sirupu
25 ml vychlazeného zeleného čaje (nejlépe sypaného)
10 ml citrónové nebo limetové šťávy

Postup:
Všechny ingredience pečlivě promíchejte a přelijte na led.

groove bar

HEMINGWAY

Tip na drink od head barmana pražského podniku Hemingway Ondřeje Hniličky zaujme každého milovníka letních dezertů. Jedná se totiž o koktejl, který tvoří sorbet v kombinaci s champagne, proseccem či šumivým vínem. "V Hemingway baru se tento typ drinku za poslední tři roky stal velice oblíbeným. Kombinace broskve a malin, grepu a liči, citronu nebo černého rybízu s šumivým vínem je velmi příjemná a lehce pitelná," říká o drinku Hnilička.

Na jeden kopeček sorbetu přijde 100 ml šumivého vína. Drink si nejlépe vychutnáte z široké skleničky na sekt.

HemingwayBar10

BAR, KTERÝ NEEXISTUJE

V brněnském Baru, který neexistuje rádi sledují trendy z oblasti mixologie, a momentálně tak podávají jednoduché, ale chuťově velmi zajímavé drinky. Michal Nevrlý a Marek Doušek připravili do letošních parných dnů Last Minute do Mexica, pro který jim byla inspirací návštěva jednoho korejského bistra v Paříži. "Jeden drink nás zaujal nade všechny. Spojení nakouřené chuti mezcalu s líbivostí aloe vera a hořkostí francouzského likéru Suze nás nutila k dalšímu a dalšímu napití," říkají o inspiraci koktejlu jeho autoři. S Last Minute do Mexika tak chtějí Doušek a Nevrlý hostům přiblížit chuťový zážitek z francouzské metropole, který je prý naprosto dostal.

LAST MINUTE DO MEXIKA

Ingredience:
20 ml San Cosme
10 ml Suze
10 ml Cointreau
30 ml Aloe Vera šťáva
15 ml limeta
7,5 ml bezinkový sirup
40 ml soda

Postup:
Vše promíchejte v šejkru, nalijte na kostky ledu do sklenice highball a ozdobte grepovou kůrou.

bar ktery neexistuje

MICHALSKÁ COCKTAIL ROOM

Pokud najdete vstup do bratislavského skrytého baru Michalská Cocktail Room, můžete zde ochutnat lákavý drink My Place or Yours. Při vytváření koktejlu tým baru v čele s Lukášem Korčekem pracoval tak, aby to na první pohled mezi hosty a výsledným drinkem okamžitě zajiskřilo. "Lesní ovoce bylo jasnou volbou. Bez, to je chuť a vůně léta. Rozmarýn k lesním plodům skvěle pasuje. A nakonec gin ideálně doplní a spojí chuť bylinek a ovoce," říká o My Place or Yours hlavní barman Korček.

MY PLACE OR YOURS

Ingredience:
40 ml gin
20 ml bezový likér
20 ml malinový shrub
20 ml citrónová šťáva
větvička rozmarýnu

Postup:
Vše krátce a intenzivně protřepte s kostkami ledu a přelijte do sklenice s ledovou tříští. Ozdobte rozmarýnem.

Malinovy shrub:
Maliny zasypte cukrem, zalijte jablečným octem a rozmačkejte. Poměr ovoce a cukru je přibližně 1:1, ale můžete upravit podle sladkosti ovoce. Jablečný ocet pak přidejte podle chuti, ale barman Lukáš Korček doporučuje 50 ml na 100 g ovoce. Nechte pár dní v otevřené skleněné nádobě na suchém a chladném místě a přeceďte.

mcr interier

TRETTER’S

Barmani z Tretter’s uhasí vaši žízeň koktejlem Aperol Cherry Julep, který pro letní nabídku baru vytvořil přímo majitel podniku, Michael Tretter. Zdejší letní drink patří do kategorie karibských drinků, které fungují na bázi velkého množství ledové tříště, džusů a destilátu. Nejen led zastává v cocktailu Michaela Trettera osvěžující element. Právě kombinace citrónu, třešní, bezu a máty vytváří fresh nápoj do letních večerů.

APEROL CHERRY JULEP

Ingredience:
0,05 l Aperol
0,02 l citronová šťáva
čerstvá máta peprná
černé třešně Amarena
eldelflower tonic

Postup:
Černé Amarena třešně vydrťte společně s lístkem máty peprné, přidejte citrónovou šťávu a vše zasypte ledovou tříští. Dolejte bezinkovým tonikem, promíchejte a nazdobte.

bar 40 TIF 

BUGSY'S 

Jedním z nejzajímavějších koktejlů v Bugsy's je již letitá klasika gin & tonic, kterou však v podniku sídlícím na Pařížské okořenili doslova podle své chuti. Nechali si totiž ve spolupráci s lihovarníkem Martinem Žufánkem vytvořit vlastní signature gin složený z bylinek, bez kterých se podle týmu Bugsy's výborný gin neobejde. K netradičnímu ginu, který tvoří například santalové dřevo či libeček, se podává tonik s příchutí japonského citrusu Yuzu. Vzniká tak jedinečná kombinace chutí, kterou nikde jinde neochutnáte.

BUGSY’S DNA GIN TONIC VOL 2

Ingredience:
40 ml Bugsy’s DNA GIN VOL. 2.
East Imperial Yuzu tonic
citrón
růžový pepř
led

Postup:
Do vysoké sklenice s tonikem dejte led a zalijte ginem. Ozdobte citrónem a růžovým pepřem.

Bugsys gin

PUBLIC INTEREST 

Drink filmových hvězd, které v Public Interest často potkáte, si můžete jednoduše namíchat i doma. Specialita barmana Tomáše Čambala, který rád vytváří svěží koktejly, je plná lesního ovoce, a vrátí vás tak do prázdninových let k babičce na chalupu. Jen budete mít jako bonus k jahodám, malinám a borůvkám ten alkohol, který jste v dětství (asi) nemohli.

PUBLIC SUMMER 

Ingredience:
40 ml gin 
20 ml čerstvá citrónová šťáva 
2 ks jahod 
2 ks malin 
6 ks borůvek 
4 listy bazalky 
2 lžičky medu

Postup:
Čerstvé ovoce a bazalku rozmačkejte ve větší sklenici, přidejte citrónovou šťávu s medem. Vše dobře protřepte s ledem a sceďte do whiskové skleničky s tříští. Ozdobte plátkem citrónu, lístkem bazalky a čerstvými plody.

public interest interier