Já si jídlo fotím už rok a půl. Každý den na svůj profil Gastromapa Lukáše Hejlíka dávám další a další podnik, který je podle mě skvělý, který nějak posouvá své okolí. A plní se mi to tak, že by vás mapa neměla nechat ve štychu ve všech českých luzích a moravských hájích. Jakmile dorazím do podniku, na který jsem dostal "udání", porozhlédnu se, vnímám atmosféru, ochutnávám, pátrám po faktech a CVAKÁM.

jarvis_599adb67498e27acfc10c638.jpeg
Foto: Lukáš Hejlík

-CVAK-

Hledám podle navigace Googlu Bistro Dálnice, tahá mě to ze Zlína do brutálního kopce do obce Kudlov. Pak mám zahnout doleva a čeká mě kopec ještě brutálnější. Projíždím takovým zlínským satelitem, ale dál vede už jen polňačka do nedalekého smíšeného lesíka. Ale o. k., strejda Google říká pokračuj, a tak jedu. Uvnitř v chatařské osadě najdu unimobuňku, kde milá slečna peče božské věnečky a raw košíčky a její přítel, vystudovaný grafik, táhne hodiny hovězí hrudí nebo vepřový bok sous vide. Je to boží! Proč Bistro Dálnice? Právě tudy měla vést bájná Baťova dálnice, ze které zbyly jen rozestavěné mosty v lese.

jarvis_599adb67498e27acfc10c63c.jpeg
Foto: Lukáš Hejlík

-CVAK-

Beru ženu a jdeme mapovat tu nejvyšší ligu. Nás trendy baví a v michelinském podniku La Degustation Bohême Bourgeoise je trend lokálnosti na úrovni strop. Šéfkuchař Oldřich Sahajdák i jeho tým jsou opravdu maximalisté. Rezervovat si stůl přímo vedle výdeje z kuchyně, vidět ty chlapy v akci a pak poválet v puse úžasnou kombinaci celer, žloutek, houby, lanýž − to je kosmo.

jarvis_599adb67498e27acfc10c640.jpeg
Foto: Lukáš Hejlík

-CVAK-

Baví mě střídat žánry i místa − Rudná, Vršovice, Mácháč. A tak v Rudné narážím na čerpací stanici Šafránka, která má domácí jídlo z ověřených potravin. Na poliklinice v Ukrajinské ulici ve Vršovicích se mohu zbláznit z kantýny, kde dělají úžasnou domácí sekanou a famózní štrúdl a kde je zakázáno mluvit o politice. A legendární Máchovo jezero navštěvuju jen kvůli konceptu Fresh and Funky, bistro-baru Ondřeje Moliny z mladoboleslavské restaurace Černá růže. Dostat takhle sexy caprese, to by i Karel Hynek slintal.

jarvis_599adb67498e27acfc10c644.jpeg
Foto: Lukáš Hejlík

-CVAK-

Ani letos nevynechávám Colours. Ostrava strašně skočila, tatam je skepse a "razovitost". Kavárny (CoKafe, AlterNativa, Maryčka, U Černého stromu, Kofi Lab), bistra (Boule za ušima, HogoFogo, Bistropen), restaurace (Loft, Zámek Zábřeh, Bernie's, Rest.49), to je spousta důvodů, proč by se měla zažít i po gastronomické stránce. Dostávám se také do odlehlé Poruby, chrlí jeden podnik za druhým. Usedám v nové sushi restauraci Tsuri a dostávám úžasné taštičky Gyoza a nádherné sashimi z tuňáka. Smekám.

jarvis_599adb68498e27acfc10c648.jpeg
Foto: Lukáš Hejlík

-CVAK-

Jdu na večeři s naší společnou kamarádkou, modelkou Lindou Vojtovou. Říká, že do Bellevue, které jsem vybral, fakt chtěla jít. Baví nás celé degustační menu, víno i ten výhled. Foie gras s višněmi a červeným zelím jsou úžasné. Jen to temno v restauraci. Linda vytahuje své dva iPhony a já CVAKÁM.

Lukáš Hejlík je gastronomický nadšenec, autor Gastromapy Lukáše Hejlíka.