Mám před sebou na cestě po Česku a jeho gastromapováním důležitý milník, a to videopodobu svých reportů. Poběží to přes web magazínu PROČ NE?! a koncept bude jednoduchý: vyberu 52 podniků, jež podle mě stojí za to, abyste je navštívili a klidně si do nich i zajeli. Bude to 52 tipů na 52 týdnů, taková roční porce! V knižní podobě bude následovat 52 receptů z oněch vybraných restaurací, bister a kaváren, srdeční jídla, pod které se jejich šéfkuchaři podepíšou. Knížka v měkké vazbě vhodná na jakoukoliv cestu doporučí dalších 350 míst, kde se nespálíte. Čtenáře zajímají příběhy. Hlavně tam, kde by je člověk nečekal. Přesně po nich půjdu. Níže jsou příběhy, jež se mi přihodily minulý měsíc a kterým jsem dal své #jídlove.

-CAROLINA NA BEZDĚZU-

jarvis_59c51f45498e2987e00728dd.jpeg
Foto: Lukáš Hejlík

Pokud chcete zabít dvě krásné a tučné mouchy jednou ranou, zkuste se vydat do konce října na Bezděz. Cesta k němu je nekonečně krásná, stejně jako samotný hrad. Jasně, můžete si pak dát pod hradem smažené polotovary, ale proč nezajít do taverny s originálním názvem: S láskou Karel. Ano, už víte, kdo a jak to dělá, a já prozradím co. Hovězí burgery z choťovické farmy. U spicy verze vám dá Karel vybrat z papriček Habanero, Carolina Reaper nebo Naga Jolokia, housky má nádherně křupavé, mayo jemně sladkokyselou, maso na hrubo mleté a stále šťavnaté, k tomu pečené rozmarýnové brambory. Ta láska tu chutná. Mohu to na sebe prozradit? O. K., já vlastně přijel kvůli Karlovi a na Bězdězu nebyl!

-MYŠÁK ZE TŘETÍ VLNY-

jarvis_59c51f45498e2987e00728e5.jpeg
Foto: Lukáš Hejlík

Jestli na Instagramu sledujete nějaké foodie lovce, už jste určitě viděli fotky z nově otevřené cukrárny Myšák. Tu si pod svá křídla vzala síť Ambiente Restaurants, což znamená jediné − že na někdejší slávu cukrárny navážou naprosto dotaženými současnými postupy. Tedy budou tu nabízet tradiční větrníky, věnečky, špičky, záviny, k tomu chlebíčky, snídaně, malá jídla, černou kávu, kávu italského stylu, všechno ruku v ruce s nejmodernějšími trendy a maximální kvalitou. O. K., Pohlreich má pravdu, že Karpíškovi by do podniku chodili lidé, i kdyby otevřel rozhlednu ve sklepě, ale pozice Ambiente je těžce vydřená. A na kafe je to teď do Myšáka rozhodně lepší než do Imperialu.

-VE ZKRATCE DOKONALÉ-

jarvis_59c51f45498e2987e00728d9.jpeg
Foto: Lukáš Hejlík

Kdybych seděl v komisi ankety interiér roku, hostel v bývalých olomouckých kasárnách by tam za mě hrál favorita. Nejde o cenu nebo možnosti, jde o naprostou stylovku. Třeba hromadnou "umývárku" nebo dokonale řešené pokoje. Kavárna funguje pro hosty i veřejnost, na oběd je tu polévka a senzační toast, dobré kafe celý den. Když je hezky, otevírá se nádherné sezení venku, s atmosférou, že by ji Rákosníček krájel a prodával. Současně tu za grilem také kouzlí šestnáctiletá holčina, která pro kavárnu i peče. Ve zkratce, v Long Story Short v Olomouci předskočili dobu.

-BUĎ − PŘIPRAVEN!-

jarvis_59c51f45498e2987e00728e1.jpeg
Foto: Lukáš Hejlík

Šárka Divácká je éterická dívka, již baví pečení. Jinak. Šíleně, kreativně, okázale. Jestli její strejda není pan Wonka, tak investor musí být Tim Burton. Šárka dělala cukrářku v Borgo Agnese, pak bodovala se zakázkovým pečením a teď má svůj "showroom", který každý den do posledního zákusku vyzobá dav lidí. Její pistáciová hora "Buď − mech" je posypaná kvítím a cvrčky. Čokoládová "Buď − bestie" dělá čest svému jménu. Jejímu dortu "Buď − sachr" by cylindr smekl i Herr Franz Sacher. Co víc, cukrárna sídlí v nádherném brněnském domě, kde byl doteď jen hnusný nonstop Kouřící králík. Už jen dotáhnout kafe a nebude se za co omlouvat!

Lukáš Hejlík je gastronomický nadšenec, autor Gastromapy Lukáše Hejlíka.