Vedoucí projektu Rozbíjím se Kateřina Tomišková v rozhovoru pro web magazínu PROČ NE?! popisuje, jaké to je tvořit umění, které se skládá z poezie, designu a čokolády.

Jak vás napadlo vyrábět prémiovou čokoládu s konceptem?

Milujeme čokoládu. Měli jsme ji vždy spojenou se spoustou pocitů, situací, stavů, okamžiků, návyků, emocí, zkrátka něčím tak osobním, co se vás dotýká, že pro nás bylo zcela přirozené to vše vyjádřit poetickým příběhem, chutí a názvem. Zajímá nás design, který s vámi komunikuje. Ve kterém vy sami nacházíte a objevujete. Vždy je příjemné pracovat na věcech, které jsou vám něčím blízké.

Dá se s tím v Čechách uživit?

Podnikání jsou trochu jiné emoce, ve kterých se rozbíjet nechceme. Učíme se a pomalu jdeme dále s novými zkušenostmi. Prezentujeme se primárně prostřednictvím čokolád, ale lidé nás oslovují i na další spolupráce, zejména v oblasti grafického designu. Baví nás práce, a pokud vás něco baví a dáváte do toho kus sebe, vždy se to časem projeví kladně. My si chceme plnit sny celý život a být v plusu, to je ideální kombinace.

Co jste potřebovali, abyste realizovali svůj sen?

Čas. Víru. Odvahu. Nepřijde nám, že náš sen je ještě reálný. Člověk hlavně nesmí přestat snít a být přitom snění velkorysý, ohleduplně přímočarý, umět si pokorně dupnout a hlavně mít z toho všeho radost. Víme, kde máme rezervy a kam se chceme posunout. Věříme své práci, jen někdy se svět zkrátka netočí jen kolem čokolád a v minulosti jsme již pocítili, že se potřebujeme zastavit. Věříme, že těchto okamžiků bude co nejméně, a když to přijde, nepřestaneme snít dál. 

Jaké jsou vaše další profese?

Já-Kateřina Tomišková, jsem vedoucí projektu, moje sestra Michaela se vedle čokolád věnuje také designu, se svým manželem navrhují vázy, doplňky do interiéru a svítidla pod značkou Dechem. Kristýna Nováková společně s designérem Danielem Gonzalezem vaří skvělá jídla pod značkou Foodmasters 3000. Kateřina Papežová spolupracuje s ilustrátorem Michalem Bačákem. Margareta Turčínová spolupracuje na dalších projektech jako vizuální umělec. Jiří Kirchner pracuje jako copyright v reklamní agentuře a Lucie Průšová má vlastní cukrářské studio. Jak je vidět, tvoříme různorodý tým, ale na jednom se shodneme. Milujeme čokoládu a všechno kolem ní, od navrhování nových příchutí, vymýšlení obalů až po konečný prodej.

Nedílnou součástí jsou i básně, kdo je píše?

Autorem textů je náš kolega Jiří Kirchner. V našem ryze ženském kolektivu je úžasné mít také tuhle mužskou energii. 

Jak bude vypadat instalace na Designbloku?

Najdete ji ve střední hale Holešovického výstaviště, od 26. do 30. října a kromě klasické řady našich čokolád představí novinku ve formě exkluzivních čokoládových dezertů, které budou k ochutnání i ve slané verzi. Navazují na novou kolekcilimitovaných příchutí, Síla bylin, která obsahuje dvě nové příchutě, Šafrán a estragon, druhá je Tomkovice vonná a šípkový prach. Sladké verze dezertů připravila jedna z nejlepších českých cukrářek, Lucie Průšová, která nasbírala profesní zkušenosti v zahraničí a ctí řemeslo i kvalitní suroviny nadevše. Menu slaných dezertů sestavil a na festivalu připravuje Chef de Cuisine Michal Voldřich z restaurace Zlatá Praha hotelu InterContinental. Co se týká vizuální podoby – nechte se překvapit!

Pracujete s moderní tradicí, co si pod tím můžeme představit?

Při tvorbě nové kolekce jsme se na námět Kateřiny Papežové inspirovaly Hildegardou z Bingenu, magistrou, vizionářkou, filosofkou, ženou zcela přesahující rámec své doby. Narodila se v roce 1098 a od čtyř let se vzdělávala v klášteře. Dokonale rozuměla léčivé moci bylin a minerálů, psala nádherné sakrální chorály a filozofická díla o zjeveních a vizích, které jí provázely celý život. Zamýšlela se nad chodem universa a vymyslela svůj vlastní jazyk, kterým popisovala věci a pojmy do té doby nedefinované. Věříme, že takové znalosti a nejen tyto, ale všechny sebrané od počátku věků, jsou poklad. A správné používání bylin je jednou z nich. A právě v tom moderní tradice tkví – vrátit se k prastarým věcem a postupům, které bez diskuzí fungují, a aplikovat je v každodenním životě. 

Jakou příchuť máte nejraději?

To je, jako kdybyste se zeptala, které ze svých dětí máte radši.