Espresso

Na to pravé espresso potřebujete sedm gramů kávy, tlak zhruba devíti barů a asi 30 mililitrů vody ohřáté na teplotu okolo 90 stupňů Celsia. Celý proces louhování by neměl přesáhnout 30 sekund, aby se z mletých kávových zrn dostaly jen ty aromatické látky, které jí dávají správnou chuť i vůni. Vůni a chuti pomůžete, když šálek před přípravou espressa nahřejete. Chladnutím totiž káva ztrácí. "Známkou dobrého espressa je crema, alespoň pět milimetrů silná čepička pěny, která i po zamíchání opět zaplní povrch kávy. Když v kavárně přinesou šálek s černým okem, není to espresso, ale překapávaná káva, i když připravená na dobrém kávovaru," říká Josef Voltr, manažer firmy Nespresso pro Českou republiku. Cremu tvoří napěněné olejové esence, které z kávy vytlačila horká voda hnaná vysokým tlakem.

Caffe Late

Šálek nebo sklenici z větší části naplňte teplým mlékem a poté dolijte espressem.

Caffe Doppio

Jde vlastně o dvojité espresso. Dvě dávky kávy, dvojité množství vody.

Espresso Lungo

Lungo znamená "natáhnout", v tomto případě horkou vodou. Připravte espresso do většího šálku a dolijte jej horkou vodou (nejlépe okolo 95 stupňů Celsia).

Ristretto

Silnější espresso. Na stejné množství kávy připravte do kávovaru jen 15 až 25 mililitrů vody. Voda by měla procházet kávou po stejně dlouhou dobu jako při přípravě espressa, aby se opravdu vylouhovala. Proto dobrý barista použije pro přípravu ristretta vždy jemněji mletou kávu, aby voda protékala pomaleji.

Espresso Macchiato

Malý šálek kávy s mléčnou čepicí připravíte snadno. Malé množství studeného čerstvého mléka (asi 20 ml na jeden šálek) napěňte tryskou a pořádně jej vyšlehejte. Připravte espresso a pokryjte jej trochou napěněného mléka.

Cappuccino

Nalijte do poloviny šálku na cappuccino studené mléko a pomalým kroužením napěňovací trysky vyšlehejte mléko až po okraj šálku. Pak přímo do šálku s našlehaným mlékem připravte espresso.

Latte Macchiato

Studené mléko (asi 150 ml) nalijte do sklenice a pořádně ho napěňte. Potom připravte do jiného šálku espresso a pomalu jej vlijte do mléka po stěně sklenice, aby káva jen zlehka dosedla na mléko a vznikl efekt vrstev. Výtvor pokryjte napěněným mlékem.