Entrée: Olomouc

Líbí se mi celý koncept, ale vyzdvihl bych obsluhu. Když jsem tam byl na večeři, obsluhovala mě holčina, která dokázala jídlo odprezentovat tak, že jsem jim ji skoro záviděl. Existuje spousta restaurací, kde špičkové jídlo shodí slabá obsluha. V Entrée to ale rozhodně neplatí, vysvětluje Radek Kašpárek, proč do svého výběru zařadil tuto olomouckou perlu. Otevřela teprve loni v listopadu, ale dokázala na sebe strhnout pozornost gourmetů z celé republiky.

V čele kuchyně stojí devětadvacetiletý Přemek Forejt, který tři roky pracoval v londýnské michelinské restauraci L'Autre Pied a poté dva roky v brněnském Koishi. Svůj odvážný kulinářský rukopis ale mladý muž s barevně potetovanými pažemi a prestižkami na nohou odkryl právě až v olomouckém Entrée. Nemá rád mantinely, takže hosté na talíři mohou najít cokoliv od zahraničních surovin přes olomoucké tvarůžky po zmrzlinu z cibule. Jídelní lístek je sestavený podle čtyř přírodních elementů: zahrada (bezmasé pokrmy), voda (ryby), země (maso) a nebe (dezerty).

Podnět k netradičnímu uspořádání menu našel v knize australského šéfkuchaře Petera Gilmora Jídlo inspirované přírodou. Ostatně přírodní prvek je v Entrée jasně patrný. Když vstoupíte,