V civilizovaném světě je to celkem běžná profese: takovému člověku se obvykle říká "gourmet kritik". Jako jiní recenzují knihy, filmy, divadelní představení nebo výstavy, on recenzuje úroveň restaurací nebo obecně úroveň kulinářství v té které zemi, pranýřuje nešvary a chválí kvalitu. Nemusí to být nutně profesionální gastronom, tedy vyučený kuchař. Spíše to bývá někdo, kdo je v oboru zběhlý, aniž by v něm někdy přímo pracoval. Bývá to nejčastěji novinář specialista, ale může to být třeba filozof, lékař nebo malíř, výuční list se nevyžaduje. Takový člověk by se měl ovšem dobře vyznat v požitcích chuťových a ve všem, co je podmiňuje a co jim předchází.

Objevuje se (zvláště u nás) také označení "food kritik", což už je poněkud jiný obor. Taková osoba hodnotí jídlo jako takové, v podstatě jakékoliv. A hodnotí ho měřítky poněkud odlišnými než gourmet kritik. Zkoumá především chuť, málokdy něco jiného. Píše tedy (obvykle to bývá bloger neboli přispěvatel internetových stránek), jak mu chutnalo nebo nechutnalo. Kdežto gourmet kritik zkoumá i další detaily: například jak kvalitní a čerstvé byly použité suroviny, odkud pocházely, zda bylo použito konveniencí a aditiv atd.

Gourmet kritici jsou často najímáni hodnotitelskými subjekty, z nichž nejznámější je Michelin. Pracují tam potom inkognito coby hodnotící inspektoři.

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.