Proslavil se jako ten, kdo postavil italskou kuchyni na hlavu. Jako šéfkuchař, který servíruje "rozbitý" citronový koláč. Chlap, co nemyslí na nic jiného než na jídlo. A taky ten, kdo sbírá moderní umění ve velkém. Žák proslulých chefů Alana Ducasse i Ferrana Adrii, jenž recept na sendvič s mortadellou cizeloval čtyři roky. Majitel tří michelinských hvězd a od června i ocenění nejlepší restaurace na světě. Ale kdo je Massimo Bottura doopravdy? A jak je možné dosáhnout takového úspěchu s kuchyní, kterou notoricky zná většina světa? Když se rozhodnete na všechny otázky dostat odpověď, připravte se na to, že to nebude jednoduchá cesta. Na stůl v jeho restauraci se čeká měsíce, dostat termín na rozhovor půl roku.

Momentálně nejslavnějšího kuchaře nehledejte v Paříži, New Yorku, Římě nebo Tokiu, ale v Modeně, malém městě uprostřed rozlehlých polí a vinic na severu Itálie. Modena je rodiště rychlých aut a pomalého jídla. Tyto dva kontrasty nejlépe vystihují, proč sem míří lidé ze všech koutů světa. Tady se zrodilo Ferrari, Maserati a Lamborghini a na druhé straně se tu pomalu vyrábí nejlepší balsamico ocet, měsíce tu zraje parmská šunka a na chloubu celého regionu − Parmigiano Reggiano − se čeká i čtyři roky, než přijde jeho čas. A samozřejmě − ženy zde postávají v kuchyních několik hodin, než naservírují tu nejlepší boloňskou omáčku, a těstoviny se vyrábějí pěkně ručně.