Představu o budoucnosti jídla dnes vytvářejí dva protichůdné fenomény − nadbytek jídla a jeho nedostatek. Nadbytek přišel do vyspělé části světa někdy ve druhé polovině 20. století. Úplně změnil naše vnímání jídla a rychle se stal každodenní samozřejmostí. Naopak strach z hladovění z našeho seznamu životních obav úplně vymizel. Přitom právě tento strach byl obvyklou součástí lidského života po celou historii naší civilizace. Skoro veškeré obyvatelstvo dnešní vyspělé Evropy žilo po staletí na venkově a věnovalo se výrobě potravin na plný úvazek.

Jistě, vždy tu existovala elita, která měla dost prostředků k životu v nadbytku a k pěstování náročnější gastronomie, ale naprostá většina lidí znala až do relativně nedávné minulosti jen velmi jednoduché menu složené z plodin, které se v jejich kraji pěstovaly, a z mléka a vajec domácích zvířat. Maso bylo drahé a na jídelní lístek proniklo jen občas. Ke strádání s dost možná tragickým koncem stačil jediný výrazně neúrodný rok. Ještě ve 40. letech 19. století zemřelo v kontinentální Evropě následkem katastrofální neúrody brambor hladem na 100 tisíc lidí. V Irsku milion.

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.