Přijdete-li do věhlasné restaurace The Fat Duck nedaleko Londýna, můžete si objednat chod pojmenovaný Sound of the Sea. Dostanete ho naservírovaný stylově na skleněné krabičce naplněné pískem. Zatímco si budete pochutnávat na ústřicích, mořských ježcích a řasách obklopených dalšími ingrediencemi, které mají připomínat mořskou pěnu a úlomky škeblí, budete dělat ještě jednu věc − strčíte si do uší sluchátka z iPodu ukrytého v obří mušli položené vedle vašeho talíře a zaposloucháte se do zvuků lámajících se mořských vln a křiku racků. Burácení oceánu nabudí vaše chuťové buňky tak, že si samy se sebou nebudou vědět rady. Některé hosty prý síla takového zážitku dohání až k slzám.

Neobvyklou gastronomickou zkušenost mají na svědomí dva muži. Jedním z nich je michelinskými hvězdami ověnčený šéfkuchař Heston Blumenthal, který se proslavil molekulární kuchyní − obdivovaným i zatracovaným oborem, ve kterém se paštika tváří jako mandarinka a zmrzlina chutná jako vajíčka se slaninou. Tím druhým je profesor Charles Spence, jenž na univerzitě v Oxfordu vede krosmodální laboratoř (Crossmodal Research Laboratory) − vědecké pracoviště, kde se svým týmem zkoumá vzájemné vztahy mezi jednotlivými lidskými smysly.

Pokračování tohoto článku si mohou přečíst jen předplatitelé

Chcete číst bez omezení? Předplaťte si plný přístup.

Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Pokračováním nákupu berete na vědomí, že společnost Economia, a.s. bude zpracovávat vaše osobní údaje v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.