Tak už natáčíme! Dvaapadesát míst, která na Gastromapě považuji za opravdu inspirativní. Kam stojí za to (si) zajet. Každý týden po celý rok budeme přes web magazínu PROČ NE?! přinášet jeden tip. Už jsme byli s kamerou na jižní Moravě, na Vysočině, v Ústeckém, Karlovarském, ale i v Moravskoslezském kraji. Těšte se na žánrovou pestrost, od bistra v lese přes hranolkárnu v Ostravě až po luxus v zámeckém resortu. Do toho samozřejmě nepřestávám sledovat další a další podniky. Koneckonců moje mapa má nyní už 280 vlajek, které jsem pořád ještě nenavštívil. Těch míst prostě strašně moc přibývá, což je jasný důkaz toho, jak se situace u nás lepší. A teď už pár konkrétních tipů na moje #jidlove na Instagramu.

-NA VÝLETĚ V ČAKOVIČKÁCH!-

jarvis_5a05a11f498e089685ef145d.jpeg

Vašek Frič vařil ve všech slavných pražských kuchyních − v Adrii, Alcronu, Imperialu, na Rybím trhu − a mnoha dalších, abyste ho nakonec mohli navštívit doma. V Čakovičkách! A každý, kdo už u něho Na Pekárně byl, zjistil dvě zásadní věci. Že odejde strašně přejedený a že nesmí přijet autem, protože jinak se bude vracet "želvama". Ochutnat jeho úžasnou kulajdu nebo kančí se šípkovou omáčkou a bramborovými plackami, zakončit to taštičkami plněnými povidly, které se topí v másle a ořechovém cukru, a člověk je zralý tak akorát na to, vzít si druhý den dovolenou!

-TO VÍTE, TADY JSTE VE FRÝDKU-

jarvis_5a05a11f498e089685ef1461.jpeg

Podlehl jsem výběrové kávě. Tedy zrnu, o němž víte, z jaké je země, oblasti a farmy, jak bylo zpracované, a také zrnu, které někdo citlivě napražil. V naší zemi je ten nárůst kaváren takzvané třetí vlny, kde můžete očekávat i velmi přátelský přístup, přímo rapidní. Do malých měst to přinese vždycky čerstvý vítr a všichni ti, kteří říkali, "ale tady jste v Prostějově, tady v Šumperku nebo v Klášterci", pak čučí, jak se těmto kavárnám daří. A teď je jedna nová ve Frýdku-Místku − Café Inn. Dělají tam super snídaně, brunche, lehká jídla, krásné dezerty a opravdu světové kafe! Jde to!

-HAVÍŘSKÁ BISTRONOMIE-

jarvis_5a05a11f498e089685ef1465.jpeg

Na Landeku se začalo těžit uhlí a díky tomu vlastně vznikla Ostrava. Jasně, mohl by tady u vstupu do hornického muzea být stánek s párkem v rohlíku, kterému všichni říkají havířka. Ale pozor! V bývalé konírně, kterou si vzal do pucu stejně jako všechny dominanty Dolní oblasti Vítkovice architekt Josef Pleskot, je dnes Bistropen. O. K., mají vyhlášené burgery, ale jejich jídelníček je tak rozmanitý, že by bylo škoda se tam neprojíst dál. Smažené grundle, dýňová polévka, pečený ovčí sýr, fazolové krokety s řepovou mayo nebo grilovaná žebra. Paráda.

-VIETNAM + CAFE = CAFEFIN-

jarvis_5a05a120498e089685ef1469.jpeg

Jít se ženou na snídani! Jéé, tohle se nám dlouho nepovedlo. Ale Vojta začal chodit do školičky a my jsme trochu zpět ve hře. Koneckonců, Gastromapa byl náš společný projekt. Cafefin na vinohradském "Jiřáku" je narvaný po celý den, ale lidi mají rádi ruch kavárny, které se daří. Stojí za ní Jackie Tran, syn rodičů Tuan a Lan, kteří vedle provozují docela známé bistro. Mimochodem, mají i úžasnou kuchařku Vietnamská, na které je trochu klamně vyfocený Zdeněk Pohlreich. V Cafefinu Jackie Tran spojuje kuchyni rodičů s tou trendy, kavárenskou, a do kávy kreslí mléčnou pěnou opravdové kreace!

Lukáš Hejlík je gastronomický nadšenec, autor Gastromapy Lukáše Hejlíka.