Obdivuju, když se někdo rozhodne podnikat v gastronomii. Ať už je to malá kavárna v Liberci nebo statek s historií, mnoha hektary půdy a potřebnými miliony k jeho sanaci. Líbí se mi, že si někdo otevře kvalitní podnik na samotném kraji lesa, aby se za ním sjížděli lidi z města, kde je to kulinářsky poměrně mrtvé. A mám také rád, když někdo mladý kope za svoje město, snaží se v něm zvednout nejenom úroveň gastronomie, ale vlastně tak i zlepšit úroveň a kvalitu žití. Koneckonců právě jídlo má tu moc vyvolat v lidech emoce i pocit hrdého partriotismu. Mrkněte se na čtyři příběhy ze čtyř regionů, jež mi na cestách učarovaly a kterým jsem dal na Instagramu své #jidlove.

… A PŘÍBĚH NEKONČÍ!

jarvis_5a2165d2498e089653275363.jpeg

Říká se, že nejlepší způsob, jak prodělat peníze, je otevřít si hospodu. Tomáš Havlík zachránil statek u Budyně nad Ohří, kde před 400 lety vařil Tycho Brahe pro Rudolfa II. elixír mládí nazvaný Perlová voda. Dnes se tu vaří pivo Lanýž, v kuchyni řádí šéfkuchař Petr Heneš, kterého můžete znát z pop-up konceptu Forbidden Taste. Dvůr Perlová voda je ideální pro rodinný odpočinek, ale i jako pracovní zašívárna, kde vás nikdo nebude rušit. Husí žaludky, topinamburový krém s Pâté de foie gras a husí stehno s lanýžovým knedlíkem, tohle menu by neustál ani svatý Martin. Vlastní zahrada, skvělé jídlo a zase dobrá éra tohoto krásného místa!

JEDNO KAFE OD DVOU KLUKŮ

jarvis_5a2165d2498e089653275367.jpeg

V Liberci vyrostlo kaváren, jako kdyby město někdo zaléval lógrem. Každá má své pole působnosti. Nejpreciznější kafe však dostanete ve Frýdlantské ulici! Tomáš měl kavárnu ve foyer kina Varšava. Po neshodách se spolkem, který se zchátralé kino snaží zachránit, musel místo opustit. Kristián makal na svém Køld Brew, tedy 22 hodin za studena macerované kávy, do níž se ještě pro zjemnění chuti míchá dusík. Tihle dva se dali dohromady a otevřeli podnik se skvělým logem a absolutní kávou. Ale zkuste třeba i jejich kávovou limču, pro kterou získali značku Regionální produkt Jizerské hory, nebo alkodrinky. Takže ano, v Liberci je spousta skvělých kaváren, ale kdybyste tam měli vypít jen jedno kafe, pak tady.

ZTRATIT SE NA KRAJI LESA

jarvis_5a2165d2498e08965327536b.jpeg

Z Valašského Meziříčí je to k penzionu Na kraji lesa pět kilometrů a je to opravdu na kraji lesa. Rodinný penzion s krásně zařízenou restaurací, dřevěnými stoly, stylovými křesílky, impozantním trámovím a velmi příjemným menu je proto jasnou volbou, kde se najíst, když jste v hlavním městě Mňágy a Žďorp, tedy ve Valmezu. Já si dal krémovou bramboračku a hovězí líčka na červeném víně se šťouchaným bramborem. Jídla, která s nastávající zimou zahřála. Stejně jako výhled, který tu musí potěšit za každého období. Tohle místo má koncept, nejenom pěknou grafiku! Kdybyste museli někam pryč, zkuste to na kraj lesa.

5 x 0,1 >= 1 x 0,5

jarvis_5a2165d2498e08965327536f.jpeg

Tábor má skvělou Kávovou zastávku, finediningové Goldie, vinný bar Thir s bistrem a teď už i Výčep. Na čepu je pivovar Obora a vy můžete zkusit degustační set z pěti píp. Od klasických ležáků až po indian pale ale. I když to nedává logiku, 5 x 0,1 litru vám dá větší melodii do hlavy než 1 x 0,5 litru. Zakusovat k tomu můžete uzeniny pana Lišky, salát z vepřové hlavy, naložený sýr, klobásy s medvědím česnekem, úžasný chleba. Pražský Lokál nastartoval spoustu dalších podniků, jež dokazují, že dobře čepované pivo bude fungovat. Když k tomu máte jídlo, které si k pivu chcete dát, nebo jídlo, po němž na pivo máte chuť, tak to pojede. Jako v Táboře Výčep.

Lukáš Hejlík je gastronomický nadšenec, autor Gastromapy Lukáše Hejlíka.