Surové betonové sloupy, odhalené cihly na stěnách a přiznané trubky či ocelové traverzy dávají tušit, že to bývala průmyslová hala. Poslední dva roky tady ale vaří jedni z nejzajímavějších kuchařů, které v současnosti gastronomicky nabitá Kodaň nabízí. A nad pečlivě připravenými stoly z přívětivého dřeva se tady jako nic vznáší obří křišťálové báně od české značky Bomma. Skleněná svítidla, která navrhlo studio Olgoj Chorchoj, svou průzračností dokonale doplňují stroze industriální ráz budovy. Jsou foukána tzv. volně, bez použití formy, a každý kus dosahující až 90 centimetrů a vážící přes 20 kilogramů je proto originál. Restaurace 108 je mladší sestra legendární Nomy a během svého krátkého působení už získala jednu michelinskou hvězdu. Za projektem stojí šéfkuchaři Kristian Baumann a René Redzepi, kterého před šesti lety zařadil časopis Time mezi stovku nejvlivnějších lidí na světě. Ještě než restauraci otevřeli, tým kuchařů pečlivě hledal farmáře a pěstitele zeleniny, nakládal, konzervoval a fermentoval bobule, bylinky i květiny, aby pak mohl vytvářet pokrmy inspirované tradiční nordickou kuchyní s důrazem na sezonnost, lokální zdroje i udržitelnost. O interiér se postarali architekti ze studia Space Copenhagen, kteří měli za úkol z původně nehostinného prostoru budovy s vysokými tabulkovými okny vytvořit příjemnou luxusní restauraci. Budete-li mít někdy cestu do Kodaně, navštivte ulici Strandgade číslo popisné 108 a ochutnejte například bílý chřest marinovaný v mandlovém oleji nebo grilovaný humří ocas s bylinkami. Vše servírované v minimalistickém stylu, pro Redzepiho tak typickém.

Zbývá vám ještě 40 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se