Muži v gastru? Proč ne?! Čtyři kraje, čtyři úplně jiné koncepty, čtyři podniky a chlapů pět. Gastronomie už sice není jen vyloženě pánská parketa, neméně zajímavou soupisku by daly dohromady i ženy. Ale tohle číslo patří pánům a s ním i #jidlove, protože hosté, štamgasti nebo nahodilí kolemjdoucí jejich věci milují, ať jde o "obyčejné" hranolky, steak, lokální jídlo nebo sendvič z foodtrucku.

#gastromapalukasehejlika

@lukashejlik

Jakub Parus − Sotto Ponte

jarvis_5ca3200d498ec245714315e6.jpeg

Tuhle restauraci, která je opravdu pod mostem na břehu poděbradského Labe, si zamilujete. Jakub Parus ji provozuje vlastně už podruhé, ale dařilo se jí jen za "jeho" vlády. Kuba byl mezitím i ve vysoké gastronomii, a úspěšně. Přesto se nakonec vrátil do Poděbrad, aby s kuchařem Čeňkem Beranem zase začali hosty nekonečně rozmazlovat. Kombinují středozemní a asijskou kuchyni, ale umí i americkou. A jejich hovězí hrudí je rozhodně jedním z největších zážitků v české bulce. Brisket leží den v koření, ve vlastní upražené směsi suchého koření, pak ho Jakub zprudka zatáhne na smokeru a následně udí při nízké teplotě. Teď má navíc farmu s plemeny bazadaise a gascogne. Sledujte jeho akce v Bučickém mlýně, který díky němu také ožívá.

Erik Zlámal − Take Eat EZ

jarvis_5ca32005498e11e9dd485203.jpeg

Makal pro korporáty ve světě, pro firmy jako McDonald's nebo Starbucks, aby se pak vydal po Česku s foodtruckem Take Eat EZ. To, co si v Améru můžete dát v legendárních dinerech, dostanete i u Erika v jeho tyrkysové káře. Slovních hříček je jeho menu plné. Notorious B.E.E.F. s trhaným hovězím, BriskeyT Spears jako BBQ sendvič s brisketem, Ray Ben je proslulý Reuben sendvič s pastrami, tedy několik týdnů marinovaným hovězím hrudím. Můžete jít ale i do Kevin Bacon, Goostav Husa anebo Guns'n'Roastbeef. Všechno jede na elektrické udírně, vepřová plec je tažená na bílém ořechu s vlastním Texas dry rub kořením, jalapeňos a BBQ, aby z ní byl opěvovaný grilled cheese sandwich Miss Piggy. Take it easy, i když je za tím dost práce.