Cestování po naší zemi jde strašně nahoru. Možná proto, že Češi vyměnili letní Chorvatsko za zimní Bali? Ale určitě taky proto, že je u nás prostě krásně a ruku v ruce s tímto prozřením přibývá i míst, kam se prostě chcete podívat. A přesně tohle umí také restaurace. Když spojíte výlet s výběrem místa, kde se skvěle najíte, ať už je to i se spaním, nebo jen na kafe, je to zážitek.

#gastromapalukasehejlika

@lukashejlik

Letohrad: Tvrz Orlice

jarvis_5cbf04c0498e11e9de301e06.jpeg

Letohrad stojí za výlet. Nejenom v létě. A nezapomeňte na tvrz, která sídlí na kraji města v kulisách nádherné přírody. Ta pochází pravděpodobně z konce 13. století, pak byla přestavěna na renesanční zámek. Dnes je z něj areál, který můžete navštívit jako turisté, ale i jako hoteloví hosté a samozřejmě také jako strávníci. Martin Kníže (to je jméno pro šéfkuchaře na tvrzi!) vychází z tradičních receptur našich babiček, ale na talíř to sází, jak si jen letošní rok žádá. Určitě zkuste zvěřinu, ta se sem do středověkých kulis fakt hodí, třeba jelení hřbet s pastinákovým pyré a tymiánovou omáčkou. A taky králíka! Konfit ze stehna báječně doprovází omáčka z dijonské hořčice a mandlové krokety. A pak si dejte procházku kolem rybníka.

Broumov: U Tří růží

jarvis_5cbf04de498e11e9de301e20.jpeg

Hostinec U Tří růží tu v Broumovském klášteře těšil hosty už v 17. století. Teď ho po dlouhé pauze otevřeli manželé Lenka Fikrová a Lukáš Schůrek, kteří skvěle provozují i restauraci Baroque v Kuksu. A mimochodem, v tomto dechberoucím objektu mají i klášterní kavárnu Café Dientzenhofer. Mladý šéfkuchař Michal Verner postavil menu vycházející ze surovin, které by mniši benediktinského řádu dokázali obstarat. Jeho provedení je ovšem naprosto dnešní. Navíc ho několikrát v roce mění, a tak celý svůj tým neskutečně posouvá a hosty nutí pořád se vracet. Kravský sýr kombinuje s hruškovým ragú a škvarkovými plackami. Skvěle fungovaly květákové placičky s hráškovým pyré a máslovou mrkví i pečený vepřový bok s červeným malinovým zelím a strouhancem.