Nový život, nový švih, nový příběh! To všechno umí dokonalý gastro koncept vdechnout budově, která má za sebou neméně slavné vrcholy i propady. Čtyři budovy, čtyři města, čtyři restaurace, čtyři příběhy.

@lukashejlik

OLOMOUC, ŠMERALOVA VILA

jarvis_5cdaa36b498ec2457299cf8e.jpeg

Lékař Josef Šmeral si na zalesněném pozemku na Svatém Kopečku u Olomouce nechal od Rudolfa Drobnika postavit nádhernou vilu. Od roku 1936 tam měl pan doktor ordinaci. Později byla vila znárodněna, stalo se z ní zubařské středisko, další část vily byla nuceně využita jako byty. Josefu Šmeralovi a jeho rodině bylo dovoleno obývat část domu. Jeho potomci zde žili až do roku 2008, kdy vilu koupil současný majitel, který ji nechal nákladně zrekonstruovat. Dnes provozuje kavárnu v prvorepublikovém stylu, romantický penzion o šesti dvoulůžkových pokojích s krásným wellness. V kavárně mají na mlýnku Ebel Coffee, ale i dezerty a lahůdky přesně podle prvorepublikových receptur. Ať už je to pražská šunka s vejcem, nebo mandlový dortík, je to v daném prostředí zážitek.

BECHYNĚ, VILA ELEKTRA

jarvis_5cdaa38a498ec2457299d122.jpeg

Secesní Elektru najdete jiskřit hned za vrátky klášterní zahrady! Už v roce 1911 fungovala jako úspěšný hotel. Po válce se z vily stal na delší dobu internátní domov mládeže keramické školy. Mimochodem, vrátka tu jako student zavíral i Karel Kryl. Po zdařilé rekonstrukci vily, která se stavěla v roce 1911 podle plánů architekta Antonína Belady, se v ní vystřídalo několik nájemců. Posledních šest let ji mají v provozu Hana Gutová a Ivo Svoboda. Ani jeden sice nežil v Bechyni, ale díky nim teď Bechyně žije. Na víkendovém menu je to, co Ivo ve čtvrtek nakoupí a napíše na tabuli. Vyrazit si zajiskřit do Elektry, posedávat na terase s hlubokým výhledem do koryta, na jehož dně se kroutí Lužnice, popíjet víno, vychutnávat si chobotnici na galicijský způsob, pistáciový dortík od Hanky, to jsou chvíle, pro které prostě stojí za to žít. A to pomalu žít!