Napadlo vás někdy, že byste si pochutnali na dortu se špagetami, majonézou nebo špenátem? Dost možná ne. Šárka Divácká vás ale přesvědčí, že to může být delikátní záležitost. Experimentuje ráda a tvrdí: "Pokud něco vytváříte, vždy do toho promítáte část sebe. A naše dorty jsou jako já. Miluju barvy. Miluju bláznivé věci a život. A tak kombinujeme věci, kterých se ostatní možná trošku bojí."

To bylo tak: Divácká se odmalička motala okolo plotny, ovšem dlouho se zdálo, že gastronomie pro ni zůstane pouze koníčkem. Pracovala ve spediční firmě, prodávala na burze, po třicítce se dokonce rozhodla studovat Univerzitu obrany. Láska ke sladkému ale nakonec zvítězila, získala místo cukrářky v brněnské finediningové restauraci Borgo Agnese a začala se svými pokusy. Po roce se rozhodla odejít a založila vlastní cukrárnu s výstižným názvem SORRY − pečeme jinak.

jarvis_5cfe0832498ec2457366d319.jpeg
Šárka Divácká
Foto: Mikuláš Gottwald

Tam se jí povedlo proměnit nepřízeň osudu ve vlastní triumf. Kvůli nemoci, která ji upoutala před lety na lůžko, měla totiž spoustu času studovat a vzdělávat se. Tehdy ji napadla myšlenka vlastního podniku. Ale netoužila jen po byznysu, ale místě, které by především činilo návštěvníky šťastnými. Kromě skvělých dortů si tak do něj vysnila lustr plný origami jeřábů, které skládají sami hosté. Symbol zdraví a štěstí jim už po zavěšení na lustr nikdy neulétne.

Právě ten je také to první, co vás po vstupu do cukrárny upoutá. Hned vzápětí však oči sklouznou k vystaveným dortům, které připomínají spíš umělecká díla. "Říkala jsem si, že v každém dortu by mělo být něco, co vás rozesměje, okouzlí nebo donutí přemýšlet," popisuje Divácká svou filozofii.

A tak jeden z nich je cheesecake ze syrečků s fíky a balsamicem. Jiný, zvaný Buď Mayo, obsahuje majonézové korpusy, povidla, koření a domácí mascarpone, v pralinkách zase kombinuje kmín s banánem. Vůbec nejpopulárnější dort se ale nazývá Buď mech a je ze špenátu, pistáciové pasty, domácího cream cheesu, jahod a navrchu je ozdoben ovocem a sušenými banánovými cvrčky. "Měli byste ochutnat věci, ke kterým se jen tak nedostanete," vyzývá. V cukrárně, která se nachází v brněnské Křídlovické ulici, zaměstnává sedmnáct lidí. Kusy rozkrájeného dortu se prodávají zhruba za stovku, ovšem odnášíte si především zážitek − a ten je jedinečný.