Po propršených květnových týdnech se první den udělalo hezky a na zahrádce pod vzrostlými kaštany je narváno. "Honzo, ahoj, jak to jde? Jdu na řízeček," přitáčí se k Janu Punčochářovi, který zrovna prochází zaplněným podnikem, jeden z jeho přátel a hostů. Před chvílí nás přitom během rozhovoru přerušil jiný, který mu jako dárek přinesl podkovu pro štěstí a další pak zavařovačku podomácku naložených camembertů. "Nedáte si?" nabízí mi hned Punčochář, který sklenici nedokáže nechat moc dlouhou zavřenou a hned si jeden kousek nandává na talíř.

Jsme v restauraci U Matěje na pražské Hanspaulce, kterou začátkem května otevřel jeden z nejlepších českých šéfkuchařů. Ačkoliv k Punčochářově obecné popularitě přispěla jarní řada televizní soutěže MasterChef, kde vystupoval jako jeden z porotců, bylo by nefér přisuzovat mu jen showbyznysové pozlátko. Punčochář se na poli vysoké kuchařiny pohybuje přes 20 let, podílel se na slávě podniků Le Terroir a Grand Cru, kde si vybudoval stálou základnu hostů a ti za ním a jeho jídlem neváhají zajet přes půl republiky. Vlastní podnik, který stihl otevřít pár měsíců před svými čtyřicátinami, pro ně byl vítaným a očekávaným okamžikem. Jezdí za ním ale i jeho noví fanoušci, kteří ho znají z televize a chtějí ho vidět na vlastní oči − denně ho o společnou fotku požádá kolem osmi lidí.

"Nová hospoda byla souhra náhod. Jeden z našich hostů bydlí kousek odtud a říkal mi, že se na Hanspaulce plánuje restaurace, která byla dlouhá léta zavřená. Jestli to prý nechci. Jel jsem se sem podívat a rovnou jsem se do toho místa zamiloval. Kde jinde si v Praze můžete posedět na takové zahrádce? Praha 6 je navíc dost zalidněné místo, kde žijí movití lidé, takže lokalita moje rozhodnutí ještě podpořila," popisuje Punčochář.