David Paluka má s manželkou Hanou tři děti. Jejich dalším dítětem je jejich rodinná restaurace U Paluků. Je jí pět let a uvidíte tam na place pobíhat celou rodinu. Nejstaršího syna Daniela sem vypjatý provoz vcucnul, sotva završil studia. Další dvě děti, Tonička a Adam, ještě studují, ale v restauraci je také potkáte dost často. Všichni tři vědí, že tu získávají cennou praxi. V malé hospůdce, kterou najdete v historickém centru královského věnného města Chrudim, jste opravdu tak trochu na návštěvě u rodiny Paluků.

Šéfkuchař Tomáš Holý vaří krásná jídla, za která si rádi zaplatí zákazníci z celého Pardubicka. Zakládá si na čerstvosti, sezonnosti a kvalitě surovin. S Davidem Palukou se zná už od vojny, takže jejich chemie funguje na výbornou. V létě si užijete pohled z obrostlé venkovní terasy se sklenkou vína v ruce a k němu si můžete dát třeba candáta. Ten je hitem na menu po celý rok. Stejně tak vepřová žebírka s křenovou červenou řepou, i když ta by vás mohla spíše zahřát v zimním počasí u praskajících kamen při doprovodu pomalých tónů blues či šansonu. Za ochutnávku stojí také sýr z Licibořic od paní Černilové, v nabídce se prolíná v různých úpravách podle sezony a kreativity Tomáše.

Restaurace U Paluků

Filištínská 30, Chrudim
upaluku.cz

Rodinné podniky jsou vždy vřelé a poctivé, protože tu zpravidla všichni táhnou za jeden provaz a směřují k tomu nejlepšímu cíli pro rodinu. Zajímavé je také sledovat generační paralelu, která dává podniku ten jedinečný šmrnc. Je tu samozřejmě i Hana Paluková, která se pro změnu motá kolem protějšího penzionu, uvolnil se o kousek dál, ve stejné ulici, tak ho Palukovi rozjeli naplno. A tak tady dnes můžete strávit krásný víkend v krásné Chrudimi a díky Palukům vám bude fakt chutnat.

Lukáš Hejlík je gastronomický nadšenec a autor knihy Gastromapa Lukáše Hejlíka, 365.

tip: Candát, ragú z čočky beluga a kořenové zeleniny, slaninová omáčka