Ač se to na první pohled nemusí zdát, luxusní restaurace jsou koronavirovou krizí silně ohroženy. CNN přirovnalo situaci na poli fine diningových podniků k "Divokému západu". Řada jich zavřela, řada se jich snaží nějakým způsobem přežít. Na českém příkladu vidíme, že přístupy jsou různé: některé rozvážejí hotová jídla, jiné nabízejí ochlazené pokrmy přes Rohlík Bistro, další na to jdou úplně po svém, jako třeba jídlo v ešusu od La Degustation Bohême Bourgeoise.

Jiné zase nabízí koupi voucheru a několika z nich se nyní snaží pomoct iniciativou společnost Moët Hennessy z konglomerátu LVMH. Ve spolupráci s vinným barem Vinograf nabízí zákazníkům vouchery do vybraných fine diningových restaurací v hodnotě 3000 korun, který lze po otevření kdykoliv do 31. října 2020 uplatnit na konzumaci. K ní navíc majitel voucheru dostane lahev Veuve Clicquot Brut Réserve Cuvée jako dárek. Zakoupit se dají na tomto odkazu.

"Oblast fine diningu je z pohledu již vzniklých iniciativ podle nás opomíjenou a zároveň citelně zasaženou oblastí. Zároveň je pro toto odvětví gastronomie složité zahájit rozvoz hotových jídel a generovat alespoň minimální tržby. Mnoho restaurací i přesto pomáhá českým zdravotníkům, hasičům nebo vojákům. Moc jim za to děkujeme a chceme jim tímto dát příležitost pomoci také sobě," uvedla Markéta Zázvorková, zástupkyně Moët Hennessy, distributora vín do Česka.

Mezi zapojené restaurace patří například věhlasná Terasa u Zlaté studně, jejíž kuchyni velí Pavel Sapík, Coda restaurant, nacházející se v prostorách jedinečného pražského hotelu Aria, fine diningové bistro The
Eatery, Aquarius restaurant na pražské Malé Straně nebo restaurace Savoya v hotelu Savoy v centru Špindlerova Mlýna.