Bechyně je nádherné město v samém středu jižních Čech. Jsou tu lázně, proslulá výroba keramiky, pompézní zámek a hezké náměstí. Požitkáři si ale město vybírají za svůj cíl kvůli pozdně secesní vile Elektra, ta totiž patří mezi nestylovější zašívárny v naší zemi. Najdete ji jiskřit hned za vrátky z klášterní zahrady! Už v roce 1911 fungovala jako úspěšný hotel. Po válce byla znárodněna a stal se z ní na delší dobu internátní domov mládeže vyhlášené keramické školy. Mimochodem vrátka tu jako student zavíral i Karel Kryl. Po velmi zdařilé rekonstrukci vily, která se stavěla v roce 1911 podle plánů architekta Antonína Belady, se v ní vystřídalo několik nájemců. Posledních sedm let ji mají v provozu Hana Gutová a Ivo Svoboda a jde jim to báječně. Ani jeden nežil v Bechyni, ale díky nim teď Bechyně žije. Minimálně mezi lidmi, kteří hledají ty nejryzejší, nejčistší koncepty, a přesně taková Elektra je.
Parkány 537, Bechyně
penzionelektra.cz
Na staré cihlové zdi visí tabule, kam Ivo křídou vypisuje víkendové menu. Závisí jen na tom, co ve čtvrtek nakoupí v Českých Budějovicích. Restaurace nemá tedy stálý jídelní lístek a Bechyňané to prý docela dlouho nebrali. Teď se ale vrací a doplňují hosty, kteří se sem sjíždí právě proto, že jim tenhle koncept imponuje. Ivovi to neskutečně sluší u grilu, tam si nejčastěji hraje s rybami, mořskými plody nebo steaky. V malé kuchyňce pak kraluje Hanka. Je schopná se pomazlit s perličkou, kterou pomalu peče s máslem a bylinkami. Umí také skvělé saláty a přílohy se zeleninou. Její specialitou jsou ale dezerty. Pistáciový dortík nebo čokoládově čokoládová tartaletka, to jsou ty nejdokonalejší sladké tečky. Během koronakrize Hana s Ivem každou sobotu rozváželi svá úžasná jídla po Bechyni a okolí, na konci května jsou připravení všechny pohostit už u sebe.
Protože vás tu neusadí jen dokonalé jídlo, ale také výhled! Kdyby si tady Bedřich Smetana sedl na terasu a dal si chobotnici s brambůrkami na galicijský způsob nebo mořského vlka nadívaného středomořskou zeleninou, k tomu lahodné bílé víno a díval se do údolí, kde se divoce kroutí řeka, jeho symfonie by se jmenovala Lužnice. Elektra je po všech směrech zážitkem. Má majitele stejně elegantní jako interiér, zahradu, terasu a jídelníček. Koneckonců i působení ve vile 24 hodin 365 dnů v roce může za to, že se Hanka a Ivo po 17 letech známosti vzali.
Lukáš Hejlík je gastronomickým nadšencem a autorem knihy Gastromapa Lukáše Hejlíka, 365.