Historie je tu bohatá, ale současnost ještě šťavnatější. V bývalé vojenské pekárně ve tvaru obrovské podkovy je dnes jeden z nejhezčích designových hostelů na světě, fakt! Long Story Short je ale také boží kavárnou, terasou s grilem, nově také restaurací, kterou byste v Česku pohledali, a po letech znovu i pekárnou.

Eva Dlabalová ze svých "backpackerských" zážitků po světě dobře ví, jak bývají snídaně pro batůžkáře ubohé. Proto tady na vás, ať už spíte ve sdíleném pokoji, nebo v privátním, čeká snídaně s výběrovou filtrovanou kávou od pražírny Rusty Nails, čerstvý jogurt z farmy, domácí granola, bábovka, skvělé pečivo, varianty pro vegany a bezlepkáře.

Z terasy, odkud je to krok do parku a dva kroky k olomouckému dómu, se vám ale nebude chtít nikam jít. Jede tu odpolední káva, večerní grilování a drinky. Scházejí se tu všechny generace. Dát si můžete burger, tacos, ale i dost hezká moderní jídla, protože už tady šéfkuchaři Long Story Short rozjížděli chody, na které jste nebyli tak zvyklí.

Restaurace Eatery & Bakery otevřela s příchodem dalšího spolumajitele, šéfkuchaře Petra Heneše. Futuristická jídla jsou krásná, zvláštní, přitom jednoduchá a efektní. Spolu s ním tam vaří Jan Malý, který pracoval i v pražské Esce, a ten sází neskutečné parády. Často tu ochutnáte veganské jídlo, bez toho, aby vám to někdo určoval a vnucoval. Jestli někdo zpracoval trendy a nádherně je vypravil na talíř, je to přesně tahle parta. Pracují se skvělým masem, například od Maso Klouda nebo s jehněčím z Rudimova, ale vyšvihnou vám tady i steak z květáku, který doprovází omáčka z droždí a sirup z datlí a rumu. Však tady mají slavný Josper Grill! Zkuste si dopřát večerní zážitek a zajít na degustaci přímo od kuchaře, tzv. Chef's table.

Long Story Short
Koželužská 31, Olomouc
longstoryshort.cz

Ten úžasný pšenično-žitný kváskový chleba tu ochutnáte u snídaně, ale i jako uvítací pozdrav z kuchyně při večeři. Do toho tým LSS zaktivoval svůj food shop a cukrárnu, během karantény rozvážel lidem domů své skvělé suroviny, výrobky i hotové jídlo. Teď si ho můžete užít v jejich naprosto unikátním designovém prostředí, kde se historie a tradice opravdu kamarádí s trendy a nadčasovostí.

Lukáš Hejlík je gastronomickým nadšencem a autorem knihy Gastromapa Lukáše Hejlíka, 365.