Pro francouzské vinaře přinesl rok 2010 dramatické léto. Hodně sluníčka, dost deště, zejména uprostřed srpna, kdy přívalové srážky za dva dny zaplavily vinice takovým množstvím vody, jaké obyčejně spadne za období dvou měsíců. Hrozny začaly rychle zrát, část z nich ale postihla plíseň.

Dom Perignon Vintage 2010, který se na český trh dostal letos v létě, má ovocnou chuť a voní po květinách.
Foto: archiv značky

Vincent Chaperon, sklepmistr Dom Pérignon, procházel vinice a bedlivě je zkoumal. Tehdy rychle učinil dvě velká rozhodnutí. Delegoval větší část lidí, aby pečlivě dohlíželi na další vývoj na vinicích. Menší část hroznů pinot noir postižených plísní dal rovnou stranou. "Tím ročník 2010 zachránil," vysvětluje během videohovoru Daniel Carvajal, vinař z Dom Pérignon.

Díky tomu mohl vzniknout další výjimečný ročník, Dom Perignon Vintage 2010, který se na český trh dostal letos v létě. Má ovocnou chuť a voní po květinách. "Nejlépe ho vystihují dvě slova: ráznost a elegance," popisuje Carvajal z opatství Hautvillers, kde leží základy slavného šampaňského domu.

Dom Perignon Vintage 2010, který se na český trh dostal letos v létě, má ovocnou chuť a voní po květinách.
Foto: archiv značky

Chaperon se ujal své funkce loni, na ročníku 2010 spolupracoval ještě se svým předchůdcem Richardem Geoffroyem. Povedené šampaňské je tak jejich společným úspěchem, Chaperon však svou akceschopností dokázal, že je mužem na svém místě. Dom Pérignon totiž vyrábí šampaňské jen z hroznů v nejpovedenějších letech. A nebýt Chaperonova zásahu, mohla být značka o jeden vintage ročník chudší. "Pochopil, že je potřeba zariskovat," ohlíží se Carvajal.

A tak až se vám svěží víno rozplyne na jazyku, třeba si vzpomenete i na 10 let starý dramatický příběh jeho vzniku.